niedziela, 22 września 2013

Pierwszy post - pilot.

Ostry smak?

Smak pikantny uchodził przez wiele stuleci za jeden z podstawowych. Okazało się to jednak błędne założenie, gdyż w ogóle nie mamy dla niego receptorów smakowych. Uczucie pieczenia wywołane najczęściej jest za sprawą kapsaicyny lub związkami jej podobnymi zwanymi kapsaicynoidami, jest przekazywane za pośrednictwem zakończeń nerwowych występujących w błonie śluzowej. Innymi słowy, smak ostry to tylko i wyłącznie doznania bólowe.

Aktualnie bardzo duża ilość ośrodków badawczych na całym świecie prowadzi testy nad zmysłem smaku. Jednak do tej pory nie zamknięto grupy smaków podstawowych, ostatnio często można usłyszeć dyskusje toczącą się wokół smaku tłustego i wapiennego.

Pewnie z biegiem czasu zmiany zwyczajów żywieniowych spowodują odkrycie nieznanych jeszcze funkcji smaku, a upowszechniające się nowe formy jedzenia i łączenia składników pozwolą ustalić kolejne tajemnice tego zmysłu. Zaburzenia lub potrzeby smakowe mogą się stać narzędziem diagnostyki. Do odkrycia jest jeszcze wiele tajemnic. Jednak na tą chwile według naukowców istnieje jedynie 5 potwierdzonych smaków.
  • Kwaśny. 
  • Słodki.
  • Gorzki. 
  • Słony. 
  • Umami.
Ten ostatni został wyodrębniony nie tak dawno, bo w 2000 roku od słonego po zauważeniu istnienie receptorów kwasu glutaminowego. 

Dlaczego, więc niektórym z nas jedzenie ostrych potraw sprawia przyjemność?

Doznania bólowe zakończeń nerwowych jamy ustnej wywołuje wydzielanie w mózgu endorfin, które mają na celu uśmierzyć ból i poprawić nastrój. Sprawiamy sobie w ten sposób małą przyjemność w trakcie jedzenia.

Autor bloga:

Nazywam się Karol, jestem studentem, a za razem miłośnikiem pikantnego smaku, wywołuje on we mnie pozytywne odczucia, którymi będę się z Wami dzielił. W każdym kolejnym wpisie postaram się prezentować zagadnienia na temat ostrych przypraw, potraw i inne ciekawostki z tym związane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz