Ostry smak?
Aktualnie bardzo duża ilość ośrodków badawczych na całym świecie prowadzi testy nad zmysłem smaku. Jednak do tej pory nie zamknięto grupy smaków podstawowych, ostatnio często można usłyszeć dyskusje toczącą się wokół smaku tłustego i wapiennego.
Pewnie z biegiem czasu zmiany zwyczajów żywieniowych spowodują odkrycie nieznanych jeszcze funkcji smaku, a upowszechniające się nowe formy jedzenia i łączenia składników pozwolą ustalić kolejne tajemnice tego zmysłu. Zaburzenia lub potrzeby smakowe mogą się stać narzędziem diagnostyki. Do odkrycia jest jeszcze wiele tajemnic. Jednak na tą chwile według naukowców istnieje jedynie 5 potwierdzonych smaków.
- Kwaśny.
- Słodki.
- Gorzki.
- Słony.
- Umami.
Ten ostatni został
wyodrębniony nie tak dawno, bo w 2000 roku od słonego po zauważeniu istnienie
receptorów kwasu glutaminowego.
Dlaczego, więc niektórym z nas jedzenie ostrych potraw sprawia przyjemność?
Doznania bólowe zakończeń
nerwowych jamy ustnej wywołuje wydzielanie w mózgu endorfin, które mają na celu
uśmierzyć ból i poprawić nastrój. Sprawiamy sobie w ten sposób małą przyjemność
w trakcie jedzenia.
Autor bloga:
Nazywam się Karol, jestem
studentem, a za razem miłośnikiem pikantnego smaku, wywołuje on we mnie
pozytywne odczucia, którymi będę się z Wami dzielił. W każdym kolejnym wpisie
postaram się prezentować zagadnienia na temat ostrych przypraw, potraw i inne
ciekawostki z tym związane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz