Nadszedł czas na 1 przepis, na tarte z jabłkami ze szczyptą pikanterii.
Składniki:
Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 150 g masła, 2 łyżki cukru pudru,
1 żółtko.
Obłożenie: 4 średniej wielkości jabłka, sok z połowy cytryny,
50 g masła. Ja dorzuciłem jeszcze parę rodzynek. Przyprawy: chili, cynamon.
Wykonanie:
- Ciasto zagnieść z podanych składników. Masło(150 g) rozpuścić i dodać cieple to mąki, cukru pudru i żółtka. Ciasto powstaje bardzo szybko. Po zagnieceniu zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obrać i pokroić mniej więcej na osiem części, oczywiście przy tym usuwając gniazda nasienne.
- Ciasto po 30 minutach w lodówce wyciągnąć i
wylepić foremkę na tarte. Jabłka rozłożyć na dnie ciasta. Posypać niewielką
ilością chili i cynamonu.
- Pozostałą ilość masła(50 g) rozpuścić dodając do tego sok z polowy cytryny. Po czym oblać tym wyłożone jabłka.
- Piec 40 min w temperaturze 190-200◦C.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz