wtorek, 24 września 2013

Tarta z jabłkami ze szczyptą pikanterii.

Nadszedł czas na 1 przepis, na tarte z jabłkami ze szczyptą pikanterii.

Składniki:
Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 150 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko.
Obłożenie: 4 średniej wielkości jabłka, sok z połowy cytryny, 50 g masła. Ja dorzuciłem jeszcze parę rodzynek. Przyprawy: chili, cynamon.

Wykonanie:

  1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Masło(150 g) rozpuścić i dodać cieple to mąki, cukru pudru i żółtka. Ciasto powstaje bardzo szybko. Po zagnieceniu zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obrać i  pokroić mniej więcej na osiem części, oczywiście przy tym usuwając gniazda nasienne.
  3. Ciasto po 30 minutach w lodówce wyciągnąć i wylepić foremkę na tarte. Jabłka rozłożyć na dnie ciasta. Posypać niewielką ilością chili i cynamonu.
  4. Pozostałą ilość masła(50 g) rozpuścić dodając do tego sok z polowy cytryny. Po czym oblać tym wyłożone jabłka.
  5. Piec 40 min w temperaturze 190-200C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz